10 tips – Zo hou je thuiswerken leuk en blijf je gemotiveerd

Steeds meer mensen zijn het thuiswerken zat. De laatste weken hoor ik veel van mijn klanten zeggen dat ze het contact met collega’s missen en vinden het lastig om thuis gemotiveerd en productief te blijven. De meeste klanten van mij werken normaal gesproken op kantoor, maar door Corona werken ze nu al maanden vanuit huis. Ze zitten veel achter hun computer en door alle online calls komen ze nu bijna niet meer achter hun beeldscherm vandaan. Ze zijn er moe van. Ze hebben gebrek aan energie, creativiteit en motivatie waardoor ze ook niet meer zo productief zijn.

Is dit herkenbaar voor jou?

Zelf werk ik al jaren vanuit huis en in het begin liep ik tegen dezelfde dingen aan. Ik had als doel om mijn boek ‘Liefdevol Leven’ te schrijven en training ‘Persoonlijk Leiderschap’ te ontwikkelen. Om dat voor elkaar te krijgen heb ik afgelopen jaren onderzocht en uitgeprobeerd wat helpt om gemotiveerd en productief te blijven.

Lees hieronder mijn top 10 tips om thuiswerken leuk te houden en gemotiveerd te blijven.

1 – Zorg voor regelmaat

Zet je wekker iedere werkdag op een vaste tijd, minimaal anderhalf uur voor je werktijd begint, en ga er gelijk uit. Neem een douche en ontbijt zoals je dat normaal ook doet als je naar je werk gaat. De tijd die je normaal gesproken kwijt was als reistijd, heb je nu extra voor jezelf. Hoe fijn is dat!? Gebruik die tijd voor beweging en ga lekker naar buiten voor een rondje in de buurt. Het leuke is dat je dan gelijk andere mensen tegenkomt waar je oogcontact mee kunt maken en een glimlach of ‘goedemorgen’ groet mee kunt uitwisselen. Dat doet je gelijk goed, want sociaal contact geeft een geluksgevoel. Je kunt uiteraard ook naar buiten gaan voor je ontbijt en douche. Als je kinderen hebt is het extra fijn om tijd voor jezelf te nemen voor zij je aandacht nodig hebben.

2 – Hou je energielevel hoog

Weet je dat de start van je dag voor een groot deel bepaalt hoe de rest van jouw dag verloopt? Door het begin van je dag te starten met beweging en lekkere muziek, zorg je voor een hoger energielevel. Je kunt een rondje hardlopen, yoga doen of een andere vorm van beweging. Maak het niet gelijk te gek, want je wilt het wel iedere dag kunnen volhouden. Iedere dag een kwartiertje beweging werkt beter dan je 1 x in de week 2 uur keihard in het zweet werken.

Ben je (nog) niet zo sportief? Ga dan wandelen of maak een rondje op de fiets. Door te bewegen krijg je meer zuurstof binnen, gaat je hart sneller kloppen en je bloed sneller stromen. Daar krijg je energie van en het zorgt ook voor een beter humeur. Gun jezelf iedere dag 15-60 minuten om je dag op deze manier te starten. Je gaat je er gegarandeerd energieker en blijer door voelen!

3 – Let op je houding

Met een actieve houding krijg je meer gedaan dan onderuit gezakt. Daarom is het belangrijk dat je zorgt voor een goede houding als je aan het werk bent. Bovendien is het ook beter voor je lichaam. Een goede werkplek kan daarbij niet ontbreken. Zorg voor een goede stoel en tafel/bureau om aan te werken zodat je goed rechtop kunt zitten. Let erop dat je beeldscherm op de juiste hoogte staat, waarbij je je nek en hoofd recht houdt en je schouders ontspannen. Blijf niet de hele tijd in dezelfde houding zitten, maar beweeg tussendoor regelmatig om je spieren ontspannen te houden.

4 – Neem regelmatig pauze

Als je alleen maar aan het werk bent, raakt je hoofd vol. Door regelmatig pauze te nemen geef je je hersens tijd om alles te verwerken en maak je ruimte in je hoofd voor nieuwe ideeën.

Neem ieder uur bewust een korte pauze van 5-15 minuten. Dit is belangrijk om geconcentreerd en productief te blijven. Geef je ogen ook even rust door niet naar een beeldscherm te kijken. Verlaat je werkplek, beweeg, ontspan en doe wat rek- en strekoefeningen. Dit helpt je om je prestaties en creativiteit te verhogen.

Ga rond lunchtijd 10-20 minuten de deur uit voor een wandeling in de buurt en frisse buitenlucht. Fysiek bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, het zorgt ook voor beweging in je hersenen wat goed is voor je prestaties. Bovendien stimuleert een andere omgeving en beweging je creatieve brein.

Heb je rond een uur of 15:00 last van een middagdip? Doe dan een powernap van ca. 20 minuten. Zo’n dutje is de perfecte ‘reset’ voor je brein. Het helpt bij het verbeteren van je productiviteit en kwaliteit van je werk.

5 – Drink voldoende water

Water is essentieel voor een gezond lichaam. Je lichaam bestaat voor 50-75% uit water. Dit moet constant bijgevuld worden om in topvorm te blijven. Je lichaam verliest ongeveer 2 ½ liter vocht per dag door stofwisselingsprocessen. Dat is dus ook de hoeveelheid vocht die je dagelijks moet aanvullen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen op een dag ca. 1 liter vocht binnen krijgen door vochthoudende voedingsstoffen zoals groente en fruit. De overige 1 ½ liter moet je aanvullen door water (of thee zonder suiker) te drinken. Daarnaast kun je ook andere vochthoudende dranken drinken, maar het is beter om niet zo veel koffie te drinken. Koffie onttrekt namelijk vocht uit je lichaam.

6 – Eet gezond en met regelmaat

Voeding is brandstof voor je lichaam. Als je brandstof op is, raakt je batterij leeg en presteer je slechter of helemaal niet meer. Daarom is het belangrijk om met regelmaat te eten. Zorg wel voor gezonde voeding, want gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe beter je presteert.

7 – Gebruik muziek

Met muziek kun je je stemming en energielevel beïnvloeden. Begin je dag met met inspirerende en opwekkende muziek. Je krijg dan gelijk meer energie en het beïnvloedt je stemming op een positieve manier. Zodra je wakker bent kun je bijvoorbeeld de playlist ‘Songs to sing in the car’ van Spotify opzetten. Dan heb je gelijk een lekkere start van je dag.

Hoe fijn de noice cancelling headphone kan zijn voor je concentratie op kantoor, zo fijn kan achtergrondmuziek zijn voor een hogere creativiteit en productiviteit als je zonder andere mensen om je heen thuis werkt. Je kunt hiervoor bestaande playlists van Spotify gebruiken of je eigen playlist maken.

8 – Zorg voor voldoende zuurstof

Het is belangrijk om voldoende zuurstof binnen te krijgen om optimaal te functioneren. Je lichaam heeft zuurstof nodig om energie aan te maken en het stimuleert je brein. Naast beweging in gezonde buitenlucht is het ook belangrijk om te zorgen voor goede ventilatie in huis en voldoende frisse lucht door regelmatig je ramen open te zetten.

9 – Maak een To-Do lijst

Schrijf alle taken op die je gedaan wilt krijgen. Noteer bij iedere taak hoe hoog de prioriteit is. 1 is een hoge prioriteit, 2 gemiddeld en 3 laag. Dan weet je gelijk wat echt belangrijk is om te doen en wat minder prioriteit heeft. Vink je taken af zodra je ze gedaan hebt. Dat geeft een goed gevoel. Zorg dat je jouw to-do lijst aan het eind van elke dag bijgewerkt hebt, zodat je de volgende dag gelijk weet waar je mee kunt beginnen.

10 – Doe iets wat je leuk vindt

Last but not least: beloon jezelf voor je inspanningen! Een goede balans tussen werk en privé is heel belangrijk, dus zet je computer uit als je werkdag klaar is en doe iets wat je leuk vindt. Je kunt bijvoorbeeld een (oude) hobby oppakken, gaan sporten, iemand bellen om bij te praten, met iemand afspreken voor een wandeling buiten de deur, muziek maken of luisteren, lekker koken, een boek lezen, een film kijken, of quality time doorbrengen met iemand die je dierbaar is. Als je je dag tevreden en voldaan afsluit, ben je meer ontspannen en slaap je ’s nachts ook beter. Dan ben je ook weer fit voor de volgende dag.

Veel plezier met thuiswerken!

XXX,

Sacha