In 5 stappen gevoelens van onzekerheid en angst overwinnen

Heb je gevoelens van angst of onzekerheid? En wil je hier vanaf? Lees welke 5 eenvoudige stappen en tools jou kunnen helpen angst en onzekerheid te overwinnen en hoe je terugkomt in jouw kracht.

Je bent niet de enige

Allereerst zijn gevoelens van angst en onzekerheid niet vreemd. Je bent niet de enige die ze heeft. En er kan van alles gebeuren in je leven waardoor je gevoelens getriggerd worden. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van inkomen, een dreigend ontslag, het overlijden van een dierbare of geweld. Er zijn verschillende aanleidingen die kunnen zorgen voor een onrustig of vervelend gevoel.

Als we kijken naar wat er momenteel gaande is in de wereld, leven we in een spannende tijd. Er is veel onzekerheid door COVID-19. In bijna alle landen is nu code oranje en maatregelen om het coronavirus onder controle te houden worden steeds verder uitgebreid. Met als gevolg dat we in grotere mate beperkt worden in onze bewegingsvrijheid.

We vragen ons massaal af: Hoe lang gaat dit nog duren? En wat voor gevolgen heeft het voor onze toekomst? Dit kan zorgen voor gevoelens van angst en onzekerheid die jou kunnen belemmeren in je functioneren.

Je zou vervelende gevoelens uit de weg kunnen gaan, door te doen alsof er niets aan de hand is. Bijvoorbeeld door geen nieuws meer te volgen, jezelf te verdoven met alcohol of afleiding te zoeken op social media. Maar als je wegloopt voor je gevoelens, zullen ze jou blijven achtervolgen en zorgen ze voor steeds meer onrust. Dat brengt je verder van huis en is dus geen oplossing.

Hoe je angst en onzekerheid kunt overwinnen

Gelukkig zijn er eenvoudige tools die kunnen helpen om te gaan met gevoelens. Lees hieronder in welke stappen je gevoelens van angst en onzekerheid kunt overwinnen én hoe je weer terugkomt in jouw kracht.

Stap 1 – Wees eerlijk over je gevoelens

Toegeven dat je bang of onzeker bent is gezond. Je gevoelens uiten lucht op en door je angst of onzekerheid te erkennen laat je spanning los. Het zorgt ervoor dat er een last van je schouders valt.

Je kunt je gevoelens eerlijk delen met iemand die je vertrouwd, zoals een persoon die dicht bij jou staat, een groep vriendinnen, een coach of therapeut. En je kunt er ook over schrijven in een dagboek. Als je het deelt met anderen, zul je merken dat je niet de enige bent. Weet dat door jouw gevoelens eerlijk met anderen te delen, je niet alleen jezelf helpt. Je helpt er ook anderen mee.

Je gevoelens open en eerlijk toegeven is de eerste belangrijke stap om van angst, onzekerheid en ook andere onrustige gevoelens af te komen.

Stap 2 – Traceer het gevoel in je lichaam

De volgende stap is om na te gaan waar je de angst of onzekerheid in je lichaam voelt. Gevoelens zijn namelijk altijd ergens voelbaar in je lijf. Misschien geeft het je een onrustig gevoel in je buik, voel je een drukkend gevoel op je borst, lijkt het alsof je keel dichtgeknepen wordt of voel je een knoop in je maag.

Ga zitten in stilte met je ogen gesloten, adem rustig in en voel op welke plek jij de angst of onzekerheid in je lijf vasthoudt. Leg je handen dan op die plek van je lichaam en ga er met je aandacht naartoe.

Je lichaam is je grootste tool die je helpt om bewust te worden van gevoelens die in jou leven.

Stap 3 – Adem door je gevoelens heen

Adem rustig en diep naar het gebied van je lichaam waar jij de angst of onzekerheid voelt. Voel wat er te voelen is, ook als het oncomfortabel voelt. Het oncomfortabele gevoel wordt veroorzaakt door spanning in je lichaam. Adem diep in naar die plek en laat de spanning los bij je uitademing.

Blijf de rustige in- en uitademing herhalen tot je voelt dat de spanning verdwijnt en je lichaam ontspant.

Je ademhaling is de belangrijkste tool om gevoelens van angst of onzekerheid in je lichaam los te laten.

Stap 4 – Heb compassie voor jezelf

De volgende stap is om compassie voor jezelf te hebben. Als je de spanning hebt losgelaten merk je waarschijnlijk een bepaalde rust in jezelf en het kan ook zijn dat je emotioneel wordt. Gevoelens van angst en onzekerheid kun je vergelijken met fysieke en mentale pijn. Net zoals je medeleven kunt tonen voor een kind dat zich bezeerd heeft, kun je liefdevol zijn voor jezelf.

Zelfcompassie is een remedie tegen angst en onzekerheid. Het helpt je om meer ontspannen en luchtiger in je leven te staan.

Stap 5 – Doe iets waar je energie van krijgt

De beste manier om terug te komen in je kracht is om iets leuks voor jezelf te doen waar je energie van krijgt en blij van wordt. Je kunt verschillende dingen bedenken. Bijvoorbeeld:

  • Zoek iemand op die jou inspireert en het beste in jou naar boven haalt
  • Spreek af met vrienden waar je energie van krijgt
  • Maak een wandeling in de natuur
  • Trakteer jezelf op een mooie bos bloemen
  • Laat jezelf lekker masseren
  • Bezoek een museum (het is daar nu rustiger dan ooit)
  • Ga naar een leuke voorstelling in het theater (zolang dat nog mogelijk is)

Als je niet goed weet wat je voor jezelf kunt doen, vraag je dan af wat je voor iemand anders kunt doen. Misschien kun je boodschappen halen voor een van je buren. Of kun je lekker koken voor een goede vriendin. Het geeft altijd een goed gevoel en zorgt voor positieve energie als je iets voor iemand anders kunt betekenen.

Leef je leven liefdevol voor jezelf en blijf gezond.

XXX,

Sacha